Bioprodukty a biopotraviny
Bioprodukty sa spracúvajú v systéme ekologického poľnohospodárstva na biopotraviny. Na obaly biopotravín sa aplikuje značka ekopoľnohospodárstva. V EÚ je to logo v tvare listu. Okrem loga sú biopotraviny označené aj kódom inšpekčnej organizácie (na slovenských biopotravinách je viditeľný kód SK-02-BIO).
Produkciou biopotravín sa farmári a spracovatelia vracajú k tradičnej výrobe potravín a k rešpektovaniu prírody. Biopotraviny sú potraviny rastlinného a aj živočíšneho pôvodu.
Pri spracovaní bioproduktov na biopotraviny sa zachováva biologická hodnota potravy a jej výživné látky. Nepoužívajú sa syntetické konzervačné látky, farbivá a dochucovadlá. Všetky prídavné látky sú iba prírodného pôvodu a postupy spracovania sú výhradne prirodzené.
Biopotraviny sa vyrábajú z 95% surovín pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva a ich výroba musí zodpovedať všetkým predpisom ekologického poľnohospodárstva. Certifikát získava len biopotravina, ktorá prešla inšpekciou a ten je platný vo všetkých krajinách EÚ.
Výhody biopotravín
- Výraznáchuť (nižší obsah vody a vyšší obsah aromatických látok)
- Obsahujúvyšší obsah horčíku, železa, vitamínu C, vlákniny a bioaktívnych látok
- Neobsahujúškodlivé chemické látky (nižší obsah reziduí pesticídov a nižší obsahdusičnanov)
- Majúvyšší obsah škrobu a sušiny, preto sa menej kazia a lepšie saskladujú
- V ekopoľnohospodárstvesa nevyužívajú geneticky modifikované organizmy
- Pestovaniea produkcia je šetrnejšia k životnému prostrediu
- Zvieratású chované v prirodzených podmienkach
- Prispievajúk ochrane biodiverzity
- Podnecujú využívanie miestnych a obnoviteľnýchzdrojov a ekologicky šetrných postupov
- Ich produkciou získavajú prácu eko farmári a prispievajúk dopytu po agroturistike
- Ichkonzumáciou sa podporujú eko farmárske rodiny a pôvodné ekosystémy v rozvojovýchkrajinách